Πάουλο Φονσέκα: Ο μασκοφόρος ήρωας της Σαχτάρ Ντόνετσκ

Κάποτε απασχόλησε τον ΠΑΟΚ, τώρα είναι στο κέντρο της επικαιρότητας για την τρέλα του αλλά κυρίως για την εξαιρετική δουλειά που κάνει στην Ουκρανία.



Οι Πορτογάλοι προπονητές δίνουν ηχηρό «παρών» στον ποδοσφαιρικό χάρτη, αναδεικνύοντας την εκλεπτυσμένη τακτική τους. Ήδη, υπάρχουν πολλά διάσημα ονόματα από τη χώρα της Ιβηρικής στον Ευρωπαϊκό χάρτη. Ένα εξ’ αυτών είναι του Πάουλο Φονσέκα.
 
Τα πρώτα βήματά του ως ποδοσφαιριστής

Ο Πάουλο έκανε το ντεμπούτο του με τη φανέλα της Μπαρεϊνένσε, όπου έμεινε για δεκατέσσερα χρόνια. Τη σεζόν 1995΄96 αναρριχήθηκε στη Πριμέιρα Λίγκα με την ομάδα της Λέσα, με το κλαμπ να τερματίζει στην 14η θέση και αποφεύγοντας οριακά τον υποβιβασμό. Στα επόμενα πέντε χρόνια υπήρξε η πρώτη επιλογή τόσο της Μπελενένσες όσο και της Μαρίτιμο μεταξύ άλλων.

Τον Ιούνιο του 2005, τερμάτισε η ποδοσφαιρική καριέρα του τότε 32χρονου Πάουλο, μετά από τέσσερεις σεζόν με την Εστρέλα, σε τρεις εκ των οποίων τερμάτισε στη δεύτερη κατηγορία. Την περίοδο 2003-04 πήρε χρόνο συμμετοχής σε 15 παιχνίδια ως κεντρικός αμυντικός.




Η προπονητική καριέρα

Αμέσως μόλις «κρέμασε» τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια, μετά από 111 παιχνίδια και 3 γκολ, κλήθηκε από την Εστρέλα ντα Αμαδόρα να αναλάβει το τιμόνι της νεανικής ομάδας. Από το 2007 έως το 2011 βρέθηκε στον πάγκο πολλών ομάδων, με πιο αξιοσημείωτη αυτή της Πινχαλνοβένσε, την οποία και οδήγησε στους προημιτελικούς του Κυπέλλου της Πορτογαλίας τις σεζόν 2009-10 και 2010-11.

Το διάστημα 2011-12, ο Φονσέκα ανέλαβε, για πρώτη φορά, τα ηνία της επαγγελματικής ομάδας της Άβες και την οδήγησε στην Τρίτη θέση της κατηγορίας.

Την επόμενη σεζόν υπέγραψε με την Πάσος ντε Φερέιρα, στην οποία έμελλε να προκριθεί στο UEFA Champions League για πρώτη φορά στην ιστορία της, κερδίζοντας, μάλιστα, και τα δύο παιχνίδια κόντρα στην Μπράγκα και στη Σπόρτινγκ Λισαβόνας.

Το 2013 διαδέχτηκε τον Βίτορ Περέιρα στο τιμόνι της πρωταθλήτριας Πόρτο, υπογράφοντας διετές συμβόλαιο στις 10 Ιουνίου. Ξεκινώντας έβαλε ένα στοίχημα, το οποίο και κέρδισε θριαμβεύοντας επί της Βιτόρια Γκιμαράες με 3-0 στον τελικό του Πορτογαλικού Super Cup.

Ωστόσο, ένα χρόνο μετά και συγκεκριμένα στις 5 Μαρτίου 2014, μετά από μία σειρά «φτωχών» αποτελεσμάτων και τερματίζοντας στην Τρίτη θέση με εννέα βαθμούς πίσω από την Μπενφίκα, απαλλάχθηκε από τα καθήκοντά του.




Η ομάδα - ορόσημο που τον ανέδειξε

Τη σεζόν 2015-16 ο Πορτογάλος τεχνικός βρέθηκε στο πάγκο της Μπράγκα, με την οποία κατέκτησε το Κύπελλο, ύστερα από 30 χρόνια, ενώ στο πρωτάθλημα την οδήγησε στην 4η θέση εξασφαλίζοντας την έξοδό της στην Ευρώπη.

Ο Πάουλο και οι … Ευρωπαίοι μνηστήρες 

Η πολύ καλή σεζόν της Σπόρτινγκ Μπράγκα, υπό τις οδηγίες του 43χρονου προπονητή της, δεν πέρασε απαρατήρητη από πολλές Ευρωπαϊκές ομάδες και κυρίως του ΠΑΟΚ. Τον Απρίλιο του 2016 πορτογαλικά μέσα μετέδωσαν πως ο Λούμπος Μίχελ ταξίδεψε δύο φορές στη χώρα της Ιβηρικής για τον Πάουλο Φονσέκα. Ωστόσο, ο ίδιος είχε συμβόλαιο για ακόμη έναν χρόνο με τη Μπράγκα, χωρίς, όμως να υπάρχει ρήτρα αποχώρησης.

Στην Ουκρανία για ένα νέο ξεκίνημα

Η διοίκηση της Πορτογαλικής ομάδας του έκανε πρόταση για ανανέωση, όμως η προοπτική της Σαχτάρ Ντόνετσκ ήταν τέτοια, που δύσκολα μπορούσε να απορρίψει. Έτσι, στη 31η Μαΐου του ’16, η Σαχτάρ ανακοινώνει το διάδοχο του επί 12 χρόνια θρυλικού τεχνικού της, Μιτσέα Λουτσέσκου, με το Φονσέκα να μετακομίζει για πρώτη φορά στην καριέρα του στο εξωτερικό.

Ο μασκοφόρος «εκδικητής»
Ο Πάουλο δικαιώθηκε, έχοντας καθιερώσει τον εαυτό του ως άξιο αντικαταστάτη του Λουτσέσκου, κερδίζοντας το στοίχημα να ντυθεί Ζορό σε περίπτωση που η ομάδα του έφτανε στους «16» του Champions League, κάτι που έγινε μετά τη νίκη επί της σπουδαίας Αγγλικής ομάδας, Μάντσεστερ Σίτι.

Το ερώτημα που μένει είναι το εξής: Θα ανανεώσει το συμβόλαιό του με την Ουκρανική ομάδα ή θα αναζητήσει νέες προκλήσεις;

Σχόλια