Πεπ Γκουαρντιόλα: Ο ευεργέτης του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου

Τσέλσι, Άρσεναλ, Γιουνάιτεντ, Λίβερπουλ και πρόσφατα η Τότεναμ υποκλίθηκαν στη Σίτι. Η απίστευτη ομάδα του Πεπ Γκουαρντιόλα συνέτριψε τους πετεινούς με 4-1, έφτασε τις 16 σερί νίκες και το μόνο που μένει να δούμε είναι αν θα κατακτήσει αήττητη τον τίτλο. Ποιος είναι όμως ο Γκουαρντιόλα και πώς έφτασε να προπονεί μια από τις μεγαλύτερες ομάδες της Ευρώπης;




Τα πρώτα βήματα

Γεννημένος στις 18 Ιανουαρίου 1971 στο Σαντπέντορ, λίγα χιλιόμετρα μακριά από την Βαρκελώνη, ο Ζοζέπ Γκουαρντιόλα υπηρέτησε για 16 ολόκληρα χρόνια το καμάρι της Βαρκελώνης. Έμαθε το ποδόσφαιρο στα τμήματα υποδομής της Μπαρτσελόνα στην οποία ενσωματώθηκε σε ηλικία 13 ετών και τη σεζόν 1991-92, όταν ήταν μόλις 20 ετών, έγινε βασικό στέλεχος της πρώτης ομάδας που, μάλιστα, κέρδισε το Πρωτάθλημα Ισπανίας και το Κύπελλο. Μέχρι το 2001 πραγματοποίησε 263 συμμετοχές και πέτυχε 6 τέρματα.
Ένας αμυντικός μέσος που ξεχώριζε για τη ψυχραιμία που τον διακατείχε ακόμα και στα πιο κρίσιμα παιχνίδια, αλλά και για το μυαλό του. Η ποιότητά του δεν άργησε να φανεί, αφού το 1992 έκανε την πρώτη του εμφάνιση με το εθνόσημο της Ισπανίας, θριαμβεύοντας, στο πλαίσιο των Ολυμπιακών Αγώνων της Βαρκελώνης.


Γκουαρντιόλα – Μπαρτσελόνα: Μια ιστορία αγάπης

Αφού ολοκλήρωσε την καριέρα του ως ποδοσφαιριστής στο Μεξικό και συγκεκριμένα στους Ντοράντος, μετακόμισε πλάι στη γραμμή του πλάγιου άουτ με αφετηρία τη Β’ ομάδα της Μπαρτσελόνα. Ωστόσο, στις 8 Μαΐου 2008, ο τότε πρόεδρος των Καταλανών, Ζοάν Λαπόρτα, τον έριξε στα βαθιά ανακοινώνοντας ότι «Ο Γκουαρντιόλα θα είναι ο διάδοχος του Ράικαρντ στην τεχνική ηγεσία της πρώτης ομάδας». Στις 5 Ιουνίου υπέγραψε συμβόλαιο με τους «μπλαουγκράνα» και την πρώτη του σεζόν ως προπονητής της Μπαρτσελόνα κέρδισε τρεις τίτλους: το Πρωτάθλημα Ισπανίας, το Κύπελλο Ισπανίας και το Τσάμπιονς Λιγκ.

Τρία πρωταθλήματα Ισπανίας, δύο Κύπελλα Ισπανίας, τρία Σούπερ Καπ Ισπανίας, δύο Τσάμπιονς Λιγκ, δύο Σούπερ Καπ Ευρώπης και δύο Παγκόσμια Κύπελλα Συλλόγων ήταν ο απολογισμός των τεσσάρων χρόνων που βρισκόταν στον πάγκο της ομάδας. Η Μπαρτσελόνα αποτέλεσε το ορόσημο που τον ανέδειξε τόσο ως παίκτη όσο και ως προπονητή, γι’ αυτό και χαίρει της εκτίμησης των Καταλανών. Ο Πεπ έδειξε μεγάλη αγάπη και περηφάνεια για την ομάδα στην οποία γαλουχήθηκε. Αλλά δεν είναι μόνο οι κούπες που τον κάνουν περήφανο.

Ο Γκουαρντιόλα, μιλώντας στο ραδιόφωνο της Καταλονίας RAC1, αποκάλυψε ποιο θεωρεί ότι είναι το καλύτερο παιχνίδι της καριέρας του ως προπονητής.

«Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι ήταν ο τελικός του Wembley (Τσάμπιονς Λιγκ, όπου η Μπαρτσελόνα νίκησε την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ με 3-1 το 2011). Μάλλον κάναμε κάποια παρόμοια παιχνίδια, αλλά εκείνος ήταν ένας τελικός του Τσάμπιονς Λιγκ, εναντίον μιας από τις καλύτερες ομάδες στην ιστορία... Αυτό το παιχνίδι είναι το αποκορύφωμα της Μπαρτσελόνα που σχεδίαζα», είπε ο Πεπ.
Στις 27 Απριλίου 2012 ο τότε 41χρονος προπονητής ανακοίνωσε, σε συνέντευξη Τύπου στο «Καμπ Νου», την αποχώρηση του από τον πάγκο της Μπαρτσελόνα, παρουσία του προέδρου των πρωταθλητών Ευρώπης, Σαντρο Ροσέλ, με τον Καταλανό τεχνικό να τονίζει πως φεύγει κορεσμένος και κουρασμένος, καθώς έδωσε ότι είχε και δεν είχε στους «μπλαουγκράνα».


Μπάγερν Μονάχου: Τρελό συμβόλαιο για Γκουαρντιόλα!

Αίσθηση έκανε στον κόσμο του ποδοσφαίρου η ανάληψη της τεχνικής ηγεσίας της Μπάγερν Μονάχου από τον Πεπ Γκουαρντιόλα, ενώ ακόμη μεγαλύτερη εντύπωση προκάλεσε ο ετήσιος μισθός του πρώην προπονητή της Μπαρτσελόνα. Ο Γκουαρντιόλα υπέγραψε με τους Βαυαρούς συμβόλαιο 17 εκατομμυρίων ευρώ για κάθε έτος, κάτι που αυτομάτως τον κατέστησε τον πιο ακριβοπληρωμένο κόουτς στο ποδοσφαιρικό στερέωμα! Αν και η ομάδα επέδειξε εξαιρετικές ικανότητες επί των ημερών του, ωστόσο η τελευταία ευρωπαϊκή παράστασή του στο Μόναχο είχε την πικρή γεύση της αποτυχίας. Για τρίτη φορά στα τρία χρόνια του εκεί, δεν κατάφερε να οδηγήσει τους Βαυαρούς στον τελικό του Champions League.


Στη Μάντσεστερ Σίτι για ένα νέο ξεκίνημα

Η διοίκηση της Μάντσεστερ Σίτι κατέθεσε ηγεμονικό συμβόλαιο στον Πεπ Γκουαρντιόλα προκειμένου να αναλάβει την τεχνική ηγεσία της ομάδας κι έτσι ο ίδιος έγινε κι επίσημα ο νέος τεχνικός της Μάντσεστερ Σίτι από την περασμένη σεζόν. Ωστόσο δεν ήταν η πρώτη φορά που βρέθηκε κοντά στους «πολίτες»! Πιο συγκεκριμένα ο Καταλανός είχε βρεθεί πολύ κοντά το 2005 όντας ακόμα ποδοσφαιριστής στο να πάει στη Μάντσεστερ Σίτι. Μάλιστα ο Γκουαρντιόλα είχε ξεκινήσει προπονήσεις με τους «πολίτες» ωστόσο η μεταγραφή δεν προχώρησε.

Παρά το γεγονός ότι τον περασμένο Μάιο, η Σίτι του τερμάτισε τρίτη και καταϊδρωμένη, 15 βαθμούς πίσω από την Τσέλσι, έπειτα από 17 μήνες στον πάγκο της Σίτι, ο πιο ακριβοπληρωμένος προπονητής ποδοσφαίρου στην Ευρώπη απέδειξε ότι αξίζει και με το παραπάνω τα 17,5 εκατομμύρια ευρώ που εισπράττει κάθε χρόνο από τους Άραβες ιδιοκτήτες του αγγλικού συλλόγου. Η Σίτι είναι έτοιμη όχι μόνο να κατακτήσει τον φετινό τίτλο στην Αγγλία αλλά και να καταρρίψει κάθε πιθανό ρεκόρ. Εντυπωσιακή σε ένα ακόμη παιχνίδι, η ομάδα του Πεπ ξεπέρασε το εμπόδιο της Τότεναμ με 4-1 και έφτασε στις 16 συνεχόμενες νίκες και συνολικά τις 16 σε 18 αγωνιστικές της φετινής Πρέμιερ Λιγκ.

Αναμφίβολα το ποδόσφαιρο που παίζουν φέτος οι «γαλάζιοι» σε συνδυασμό με τις συνεχόμενες νίκες που κατακτούν έχει φέρει κύμα ενθουσιασμού στους υποστηρικτές του αγγλικού συλλόγου, γεγονός που το πιστώνεται σε μεγάλο βαθμό ο Πεπ Γκουαρντιόλα. Η Μάντσετσερ Σίτι είναι με 11 βαθμούς διαφορά στην κορυφή της βαθμολογίας, με τη διοίκηση της ομάδας να ετοιμάζεται να προσφέρει στον Πεπ νέο συμβόλαιο συνεργασίας, ώστε να τον πείσει να παραμείνει στην Αγγλία και τα επόμενα χρόνια.


Γκουαρντιόλα και «τίκι – τάκα»

Αν και το «τίκι – τάκα» έχει ταυτιστεί με τον Γκουαρντιόλα, δεν είναι αυτός που το δημιούργησε. Οι βάσεις του είχαν μπει από την εποχή του Κρόιφ και εξελίχθηκε επί Φαν Χάαλ και Ράικαρντ. Αλλά με παίκτες όπως ο Τσάβι, ο Αντρές Ινιέστα και ο Μέσι που είχε ο Γκουαρντιόλα στην διάθεση του στην Μπαρτσελόνα, το «τίκι – τάκα» τελειοποιήθηκε.  Δεν είναι τυχαίο, μάλιστα, πως σε όποια ομάδα έχει διατελέσει προπονητής, το εφαρμόζει με απόλυτη επιτυχία.

Βέβαια, όπως ο ίδιος εξομολογήθηκε στο βιβλίο του Μαρτί Περαρνάου, που κατέγραψε τη ζωή του, «Σιχαίνομαι το «τίκι – τάκα». Η κατοχή της μπάλας είναι, όμως, ένα εργαλείο για να τακτοποιήσεις το παιχνίδι σου και να αποσυντονίσεις αυτό του αντιπάλου σου. Εάν δεν υπάρχει μία αλληλουχία από 15 πάσες, είναι αδύνατο να κάνεις καλά τη μεταφορά από την άμυνα στην επίθεση. Αδύνατον».


Η απάντηση στους επικριτές του


Ο Γκουαρντιόλα πέρασε δύσκολες μέρες έντονης αμφισβήτησης. Δεν ήταν λίγοι αυτοί που βιάστηκαν να πουν ότι «Αυτά που έκανε στη Βαρκελώνη και το Μόναχο, στην Αγγλία δεν πιάνουν». Ώσπου, το περασμένο καλοκαίρι, ο Γκουαρντιόλα εφηύρε τον τρόπο που θα έκανε το σύστημά του να λειτουργήσει και στα αγγλικά γήπεδα. Γι’ αυτό και χαρακτηρίζεται ως ο πιο καινοτόμος προπονητής του παγκοσμίου ποδοσφαίρου. Έχει αφήσει το στίγμα του στο ποδόσφαιρο και κληρονομιά για τις επόμενες γενιές. 

Σχόλια